torsdag 5. desember 2013

Pantone: Årets farge 2014 er Orkidé - Color of the Year for 2014 is Radiant Orchid

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 3 bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The 3 photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse og presis kommunikasjon av farger på tvers av en rekke ulike bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av trykkerier og grafiske designere. Jeg jobbet på reklamebyrå midt på 90-tallet, og da foregikk all fargekommunikasjon ved at man refererte til fargekodene i Pantone-viften. Viften er internasjonal, alle i bransjen kjenner til den og fargene er ikke til å misforstå: Viften, et slags fargekart i vifteform, inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i den visuelle profilen for øvrig. PMS-fargekodene er også essensiell for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (Det norske flagget skal til eksempel ha rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U).

Pantone fargekoder benyttes ikke bare i den grafiske bransjen, men også i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digital teknologi/plast/emballasje-industrien m. fl. Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler også trendfarger! De forutser (les: bestemmer!) hvilke farger som vil dominere markedet kommende år. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien og konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. Men Pantone er på grunn av sin markedsposisjon på denne måten også med å bestemme hva som blir neste års trendfarger. 

I dag kunngjorde Pantone Årets farge for året 2014. De har kalt den nye fargen Orkidé, det er en fiolett-lilla farge, du kan se den på både det øverste og det nederste bildet.

Når Pantone sender ut pressemeldingen om Årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp tapeter med Orkidéfargede mønster, moteindustrien hamstrer Orkidéfiolette tekstiler, kopper og vaser i forskjellige Orkidéfiolette nyanser kommer i butikkene, Orkidéfiolette gardiner produseres, Orkidé-fargede sofaer, puter, pledd, smykker, skjerf og mobildeksler havner i butikkhyllene!


PANTONE 18-3224 Radiant Orchid er den internasjonale betegnelsen på Årets farge. 

Fargen Orkidé er en varm, strålende farge som skal vekke fantasien og kreativiteten i oss, og Pantones filosofi bak årets fargevalg er at vi trenger en farge som oppfordrer oss til ytterligere kreativitet og originalitet, ettersom dette er verdier som blir stadig høyere verdsatt i dagens samfunn. Pantone sier videre:

Fargen Orkidé er en fortryllende miks av fuksia og dyp lilla med rosa undertoner. Det er en tillitsvekkende farge, en farge som utstråler stor glede, kjærlighet og sunnhet. Det er en fascinerende farge, som virker forlokkende på oss med sin sjarm.

Krydre interiøret ved å inkludere denne flotte nye blikkfang-fargen på ting du skal male, og på møbler, tilbehør, tekstiler m.m., -er Pantones oppfordring til oss! Fargen er nemlig like tilpasningsdyktig som den er vakker, den passer til fargen Oliven og dype grønne farger, og den er fantastisk vakker i kombinasjon med turkis, blågrønne farger og lys gul! Likeledes er denne nye pulserende Orkidéfargen garantert å ville friske opp alle fargenøytrale rom som er i fargenyanser som grått, beige og taupe. Fargen er oppløftende, skikkelig fresh og tøff, uten at den blir for overveldende, for dominerende. Denne vil gi et løft og fornyet energi til nesten hvilken som helst fargepalett!

Det var min oversettelse at Pantones ord om saken. Jeg vil bare tilføye at jeg elsker fargen! Jeg har allerede noen fargesprakende skjerf, et kult flatt og kantete akrylplastsmykke, noen tøffe t-skjorter m.m. i denne fargen, noen puter og pledd med innslag av denne flotte blårosa fiolettfargen har jeg også, og to store fiolette glassvaser, så jeg ønsker Årets farge 2014, Orkidé, hjertelig velkommen! 

Liker du fargen?

Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

2 kommentarer:

Ingvill Mydland sa...

Hei!

Jeg følger intenst med på Pantones fargetrend-rapporter, og det var moro å se den nye fargen for neste år, her hos deg! Er enig i at det er en herlig og sjarmerende farge.

Ha en god helg, og takk for oppdateringen!
- Ingvill

toves sammensurium sa...

Synes årets farge var frisk og frodig og med mange muligheter - dette skal bli spennende på nyåret :)))

GOd helg til deg flinke ANN!!

Toveklem:)