torsdag 6. desember 2012

Pantone: Årets farge 2013 er Smaragd - Color of the Year for 2013 is Emerald

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 3 bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The 3 photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse og presis kommunikasjon av farger på tvers av en rekke ulike bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av trykkerier og grafiske designere. Jeg jobbet på reklamebyrå midt på 90-tallet, og da foregikk all fargekommunikasjon ved at man refererte til fargekodene i Pantone-viften. Viften er internasjonal, alle i bransjen kjenner til den og fargene er ikke til å misforstå: Viften, et slags fargekart i vifteform, inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i den visuelle profilen for øvrig. PMS-fargekodene er også essensiell for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (Det norske flagget skal til eksempel ha rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U).

Pantone fargekoder benyttes ikke bare i den grafiske bransjen, men også i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digital teknologi/plast/emballasje-industrien m. fl. Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler også trendfarger! De forutser (les: bestemmer!) hvilke farger som vil dominere markedet kommende år. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien og konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. Men Pantone er på grunn av sin markedsposisjon på denne måten også med å bestemme hva som blir neste års trendfarger. Når Pantone sier at Smaragd (Emerald) er årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp tapeter med Smarags-grønne mønster, moteindustrien hamstrer Smaragd-grønne tekstiler, lampeskjermer i forskjellige Smaragdgrønne nyanser kommer i butikkene, Smaragdgrønne gardiner produseres, Smaragdgrønne vaser, sofaer, puter, pledd, smykker, skjerf og mobildeksler havner i butikkhyllene!


"Årets farge" 2013 er altså Smaragd! Smaragd, eller PANTONE 17-5641 Emerald som er hele betegnelsen på den, er en livlig, strålende, frodige grønn farge! Pantones filosofi bak årets fargevalg er at vi trenger en farge som fremmer til balanse og harmoni! Pantone sier videre:

Fargen Emerald (Smaragd) er av mange assosiert med stenen Smaragd, -en strålende flott, dyrebar edelsten, og fargen oppfattes derfor som sofistikert og luksuriøs. Siden antikken har denne lysende, fantastiske fargenyansen vært fargen som representerte skjønnhet og nytt liv i mange kulturer og religioner. Det er også fargen for vekst, fornyelse og velstand, - og ingen andre farge formidler nyskaping mer enn grønt gjør. Gjennom århundrer har svært mange av verdens land valgt fargen grønn for å symbolisere healing og samhold.

"Grønn er den mest utbredte fargenyansen i naturen,  - det menneskelige øyet ser mer grønt enn noen annen farge i fargespekteret", sier Leatrice Eiseman, som er administrerende direktør i Pantone Color Institute ®. "Som den har gjort opp gjennom historien, fortsetter Smaragd stadig å gnistre og fascinere. I symbolsk sammenheng bringer Smaragd en følelse av klarhet, fornyelse og foryngelse, som er så viktig i dagens komplekse verden. Denne kraftige og universelt tiltrekkende fargen er enkel å overføre både til moteindustrien og interiørbransjen." Utbredelsen av grønt har vært jevnt stigende gjennom flere sesonger nå, spesielt i mote og couture markeder, og i 2013 vil vi se mye mer av denne fargen både i moteindustrien og i de mange hjem rundt om i verden!


"Fargen skaper en luksuriøs følelse i interiøret, og den tilfører balanse og harmoni!" DET må vi vel like? Selv elsker jeg Middelhavets blågrønne fargenyanser, det er ingen hemmelighet, så det er vel heller ingen overraskelse når jeg sier dette: Jeg ELSKER Årets farge 2013 Smaragd! Fargen er godt representert hjemme hos oss allerede, Årets farge eller ikke, bl. a, er takene (himlingen) i to av paviljongene våre malt i en dus smaragdgrønn farge, vi har en enda lysere variant på skoddene i lysthuset, noen av hagebordene våre er malt i en nyanse av Smaragdgrønn, o.s.v. Ja grønne øyne har jeg også, så til og med de har visst "Årets farge" i 2013, hi, hi! ;))) 

Liker du fargen?

Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Ha en fin torsdag! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

4 kommentarer:

Ann sa...

Mange vil kanskje synes fargen er litt skarp til store flater, men det finnes mange flotte, litt dusere/lysere varianter av Smaragdgrønn enn denne på bildet å velge mellom! Er en lekker farge, uansett fargestyre, men en kraftig farge som klar smaragd kan bli litt voldsomt på fire vegger! Denne passer kanskje best som tilbehørsfarge, -på puter, en stol, et bord eller lignende. Men googler du ordet Emerald - og/eller Smaragd - og så velger innstillingen "Bilder", får du se mange flere nyanser av fargen Smaragd! -Også helt lyse varianter som kan bli flotte på veggen! ;)

Klem, Ann.

Bettum Villa sa...

Synes grønne farger er heilt fantastisk! Kunne godt hatt soverommet eller biblioteket i smaragd farge, men det spørs om gubben hadde vært enig. ;)
Klem Madelen

Anonym sa...

Fargen er helt skjønn:)
Men blir litt grønn for meg hvis den hadde vært på vegger, men som detaljer i interiøret er den nydelig:)
Klem Merete

Fru Andersen sa...

Flaks for meg som har vært glad i denne fargen lenge og derfor har både det ene og det andre i denne fine grønne fargen! Da er jeg trendy i år ;-)

Godt nytt år!