torsdag 8. desember 2011

Pantone: Årets farge 2012 er Tangerine TANGO!

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de to bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The two photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse og presis kommunikasjon av farger på tvers av en rekke ulike bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av trykkerier og grafiske designere. Jeg jobbet på reklamebyrå midt på 90-tallet, og da foregikk all fargekommunikasjon ved at man refererte til fargekodene i Pantone-viften. Viften er internasjonal, alle i bransjen kjenner til den og fargene er ikke til å misforstå: Viften, et slags fargekart i vifteform, inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i den visuelle profilen for øvrig. PMS-fargekodene er også essensiell for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (Det norske flagget skal til eksempel ha rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U).

Pantone fargekoder benyttes ikke bare i den grafiske bransjen, men også i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digital teknologi/plast/emballasje-industrien m. fl. Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler også trendfarger! De forutser (les: bestemmer!) hvilke farger som vil dominere markedet kommende år. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien og konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. Men Pantone er på grunn av sin markedsposisjon på denne måten også med å bestemme hva som blir neste års trendfarger. Når Pantone sier Tangerine Tango (rødlig knallorange) er årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp rødorange tapeter, moteindustrien hamstrer rødorange tekstiler, rødorange lampeskjermer kommer i butikkene, rødoransje gardiner, rødorange vaser, sofaer, puter, pledd, smykker, skjerf og mobildeksler.


"Årets farge" 2011, som var Kaprifolrosa, ble kanskje mest populær blant de yngste jentene. Mimosa-gul som var "Årets farge" i 2009, ble ikke samme suksess som fargen turkis ble i 2010. Men Årets farge 2012 - TANGO - den er definitivt også for voksne damer! ;))

Man kan trygt si at Color of the Year 2012, Årets farge, Pantone 17-1463 Tangerine Tango er er farge som signaliserer boost og optimisme! Pantones filosofi bak årets fargevalg (Pantone 17-1463 Tangerine Tango) er nettopp det at nå trenger verden en energiboost, vi må lade opp og gå videre!

"Dette er en sofistikert, dramatisk og forførende rødorange, dyp, farge. -Tanderine Tango har vibrasjoner og livskraft! -Det røde i fargen gir oss et adrenalinrush, det gule i fargen utstråler vennlighet og varme, den har en enorm tiltrekningskraft samtidig for den utstråler energi og varme!" Jaaa vi elsker jo tango, gjør vi ikke? ;))


I løpet av de siste årene har, ifølge Pantone, oransje vokst i popularitet og aksept blant både designere og forbrukere. Fargen har en provokativ oppmerksomhetsskapende evne, som ikke minst fashion-industrien vet å verdsette. Det er en morsom og livlig farge som vi garantert vil få se mye mere av i klesbutikkene i tiden fremover! ;) Også øyenskygger, negler og lepper skal ha denne fargen i 2012, -kanskje ikke for alle? Puter, pledd, sengetøy, kopper m.m. i denne fargen er flott sammen med hvitt, -så fargen burde gli helt fint inn i norske hjem! ;))

Hva med deg? Har du noe oransje i hjemmet ditt? Kunne du tenkt deg noe oransje?
Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Ha en fin torsdagskveld! :0)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

4 kommentarer:

Mie fra Mies Mirakler sa...

Ikke noen farge for meg dette...vi ligger jo som regel litt etter her til lands, så jeg har mer tro på kaprifolrosaen som var årets farge og lysere orangefarger mer mot fersken/ferskenrosa nyanser for året som kommer. Alltid spennende å se hva som slår an :) *♥*

Tone's dager sa...

så spennende, denne fargen liker jeg og tror den vil passe fint hos meg med mye grått og hvitt, fint med et varmt fargeinnslag da :)
Tok meg den frihet å skrive om fargen og linke til din blogg, håper det er greit..
Ha en god kommende fredag :)
klem Tone

Mette sa...

Interessant stoff du skriver om i dag,farger er et stort og spennende tema. Pantone er ett nytt bekjentskap for meg, tror jeg skal bruke litt tid på den hjemmesiden.
Synes egentlig orangefargen er ganske fin, men etter 70-tallets overdrevene orangebruk, er det blitt en farge jeg unngår å trekke inn i huset, annet enn i fruktfatet :-).
Ønsker deg en fin helg.

Ann sa...

Helt greit Tone! ;)) Bare koselig at du valgte å gjøre det! :0)
Ja det blir spennende å se om fargen blir tatt i bruk i norske hjem! I de rette hjemmene (interiørene) kan denne fargen bli virkelig gnistrende flott! -Og så er det en klar fordel at man i utgangspunktet liker varme, klare, farger ! ;))
Hjemmme hos oss har vi noen puter med orange mønster i frokosthjørnet på terrassen om sommeren, men selv er jeg jo veldig glad i kalde farger som krydderfarger i hjemmet: Turkis, grågrønt/aqua, lys cerulean o.s.v., så jeg kommer nok ikke til å bytte ut disse fargene i orangefarger bare fordi noen vedtar orangerød som årets farge! ;)) Har generelt stor tro på det å finne sin egen stil, heller enn å følge trender! ;O) Da får man et personlig og, ikke minst, varig interiør. (Mine orange hageputer: http://glassveranda.blogspot.com/2011/07/mange-mange-mange-lekre-puter-til.html)

Ønsker dere alle tre en fin helg! :O)

Stor klem, Ann.